6.2.2023

Tomi Mäkipelto: Vuokrasopimuksissa kehittämisen paikka

Voimakkaasti kasvavasta tuulivoima-alasta käydään vilkasta keskustelua julkisuudessa. Ylen MOT-ohjelmassa käsiteltiin tänään muun muassa tuulivoimaloiden maanvuokrasopimuksia. Niitä moitittiin monimutkaisiksi, ja esimerkki oli Saarijärveltä.

”Minusta on hyvä, että tämä näkökulma nousee esille mediassa ja herättää keskustelua”, Pohjan Voiman toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo.

”Ongelma on todellinen. Sopimukset ovat monimutkaisia, koska kyse on suurista investoinneista, ja sopimusten pitää toimia tästä päivästä tulevaisuuteen useiden kymmenien vuosien ajan.”

Mäkipellon mukaan hyvä vuokrasopimus tarjoaa maanomistajalle kilpailukykyisen korvauksen ja tuulivoimalan omistajalle mahdollisuuden kestävään ja kannattavaan toimintaan. Tavoitteena pitää olla aina sopimus, joka on hyvä molemmille osapuolille. Kestävä sopimus ottaa huomioon myös paikalliset olosuhteet, sähkönmyynnin ennusteet, energiamarkkinoiden mahdolliset muutokset ja rahoittajien vaatimukset.

”Monimutkaisuudesta on vaikea päästä kokonaan eroon, koska hankkeiden rahoittajat osaltaan määrittelevät sen, mitä niissä pitää olla. Aina pitää silti pyrkiä parempaan”, Mäkipelto sanoo.

”Kehitämme sopimuspohjia ja käymme ne läpi tarvittaessa maanomistajien kanssa niin monta kertaa, että sisältö varmasti aukeaa. Hyvä sopimus ottaa huomioon molempien osapuolten edun. Paperitöiden lisäksi tarvitaan aitoa ja avointa keskustelua. Jos maanomistaja ei pysty hahmottamaan omaa hyötyään, sopimusta ei luultavasti synny. Tämän takia mekin panostamme asiaan.”

Pohjan Voima on tehnyt satoja vuokrasopimuksia. Kaikki keskustelut eivät ole kuitenkaan johtaneet sopimukseen, eikä tarvitsekaan.

”Kunnioitamme suuresti jokaisen omistajan tahtoa ja kuntien harkintaa. Me luomme tuulivoimalle mahdollisuuksia, mutta lopullisesti päätöksen tuulivoimasta tekevät kunta ja paikalliset maanomistajat. Yksi nykyaikainen tuulivoimala voi tarjota alueelle yli miljoonan euron vuokratulot elinkaarensa aikana. Näin suurista rahoista pitääkin sopia huolellisesti.”

19.3.2024

Kaupunginvaltuusto äänesti tuulivoimakaavoituksesta

Saarijärven kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 18.3.2024, että kaupunki ei aloita tuulivoimayleiskaavan laatimista Leinnevankankaalle. Leinnevankankaan tuulivoimakaavoituksen aloittaminen kaatui äänestyksen jälkeen lukemin 16–15.…

23.1.2024

Yleisötilaisuus Saarijärvellä 25.1.

Saarijärven kaupunki järjestää torstaina 25.1.2024 klo 17–20 yleisötilaisuuden esiselvitysvaiheessa oleviin tuulipuistoihin liittyen. Kyseessä ovat tuulivoimahankkeet, joiden osalta ei ole vielä…

27.1.2023

Leinnevankankaan tuulipuistohanke uuteen käsittelyyn Saarijärvellä

Saarijärven kaupunki käsittelee uudestaan Leinnevankankaan tuulipuiston kaavoitusaloitetta. Kaavoituksen aloittamisesta päättävät kaupungin luottamushenkilöt. Pohjan Voima suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Saarijärvelle yhteistyössä Metsähallituksen…